Skip to content Skip to footer

Modlime sa za Sýriu!

Poslednú nedeľu sv. otec František vo svojom príhovore pred modlitbou Anjel Pána ostro odsúdil vojnové násilie v Sýrii. Svojím postojom odmietol kultúru konfliktu, vyzval ku kultúru dialógu a stretnutia v Sýrii. Preto 7. 9. vyhlásil za deň modlitby a pôstu za mier v Sýrii, na Blízkom východe a v celom svete.

Čo sa deje v Sýrii? Informácie o dianí v Sýrii spracovala s. Margita Baroková, OSF.

Sýrski rebeli – džihádisti, ktorých podporoval Západ, sa chystajú zničiť jeden z posledných neislamistických arabských režimov.

Sýria, ktorá pripomína rumovisko – takmer 100.000 mŕtvych, 1,5 milióna utečencov a 4,5 milióna odsťahovaných; staroveké kostoly vypálené, zničené; kresťania obeťami vrážd, únosov, znásilnení alebo ako ľudské štíty rebelov, preto médiá začínajú pomaly pripúšťať, že rebeli (či dokonca tzv. aktivisti alebo opozičné hnutie proti Assadovi) majú medzi sebou dosť bezcitné islamistické gorily. Keď Carla Del Ponte (členka medzinárodnej komisie OSN pre vyšetrovanie v Sýrii) potvrdila, že „chemické zbrane hromadného ničenia používajú rebeli a nie muži lojálni Asadovi”, tak Sýrske observatórium pre ľudské práva v Londýne do svojich správ začalo už zbierať aj zverstvá páchané džihádistickými rebelmi.

Teraz, keď sa ženy aspoň preventívne musia zahaliť od hlavy až po päty do „abaye“ alebo aspoň mať vždy poruke závoj (na čo predtým v Sýrii nemuseli myslieť), tlač už prináša správy o zriadení šaría súdov, ktoré vynášajú rozsudky na kresťanov a hocikoho, kto poruší predpisy wahhábi islamu (puritánska odnož).

Teraz, keď sýrska ekonomika bola položená na kolená masovým ničením a  rabovaním obchodov a fabrík; teraz, keď potraviny čoskoro vzrastú do enormných výšok; teraz, keď teroristi obsadili Homs a Aleppo ako aj hory nad Damaskom; teraz, keď  množstvo Sýrčanov vyhubili sarinom, zdá sa, že médiá už konečne vyčíňanie rebelov nepopisujú ako veľkodušný boj za „slobodu”.

Sýrska kultúra bola osobitná medzi krajinami Blízkeho východu vďaka spolunažívaniu kresťanov s moslimami, ktoré bolo čímsi viac než len strpením a tolerovaním toho druhého. Na túto skutočnosť boli Sýrčania patrične hrdí. Kresťania, ktorí utekali pred prenasledovaním z ostatných krajín Blízkeho východu, nachádzali útočište práve v Assadovej Sýrii. Týkalo sa to aj irackých katolíkov, ktorí ušli pred „post-Saddámovskou” perzekúciou.

A dnes, po dvoch rokoch „Arabskej jari”, čelí 2000-ročná komunita asýrskych kresťanov (niektorí z nich ešte vždy používajú aramejčinu z čias Ježiša Krista) úplnému vyhladeniu.

Od roku 2011 západné médiá spolu s Al-Jazeerou neustále produkujú správy o brutálnom utláčaní slobody pod režimom Bašára a ignorujú pritom fakt, že tento režim zabezpečil, aby 2,5 milióna kresťanov malo garantované rovnaké práva ako moslimská väčšina obyvateľstva.

Napriek tomuto faktu koncom júna vyšli zaujímavé správy. Vatikánska agentúra Fides priniesla správy, že ozbrojená opozícia núti kresťanov, aby opustili krajinu a AsiaNews ako štváčov uviedla Saudskú Arábiu a Katar, New York Times zasa uviedol, že za všetky problémy v krajine môže Assad a jeho podporovatelia.

Apoštolský vikár Nazzaro, OFM povedal: „Noviny píšu len to, čo hovorí Al-Jazeera a iné arabské médiá, ktoré sú financované Katarom a Saudskou Arábiou. Tieto krajiny sú hlavnými podporovateľmi rebelov, ktorých cieľom je vyvolávať chaos, aby zvrhli Assadov režim”.

Gregor III. Laham, antiochijský patriarcha a hlava melkitskej gréckokatolíckej cirkvi v Damasku v júnovom interview odhalil, že kresťania sú používaní ako živé terče v ozbrojených útokoch medzi sýrskou armádou a rebelmi. „Prímerie porušili rebeli, nie Assad”, hovorí patriarcha protirečiac tak veľvyslancovi OSN Kofimu Annanovi, ktorý z porušenia prímeria vinil vládu. „Je len v najlepšom záujme vlády, aby mierový plán Kofiho Annana bol úspešný. Veď od začatia bojov už sú tisíce mŕtvych vojakov spomedzi desiatok tisíc celkového počtu obetí. V mene ostatných sýrskych biskupov môžem vás uistiť, že nebola žiadna neozbrojená demonštrácia, ktorú by vládne vojská napadli. Vláda neútočí, pokiaľ neútočia oni.”

Americký režim sa so svojou trénovanou a financovanou lokálnou armádou pustil do procesu zničenia posledného neislamistického arabského režimu – Sýrie. A staroveké kresťanské komunity od čias apoštolov, ktoré Assad a jeho otec ochraňovali, môžu byť vyhladené.